Siirry sisältöön
Etusivulle

Nosto-käteisautomaatilla on iso merkitys Savukosken talvisesongille

Nosto-käteisautomaateilla on tärkeä merkitys sekä matkailijoille että paikallisille asukkaille Savukoskella, jossa talvisesonki on juuri käynnistymässä. Sale Korvatunturin yhteydessä sijaitseva Nosto-käteisautomaatti otettiin käyttöön kesäkuun puolivälissä.

”Nosto-käteisautomaatti palvelee koko Savukosken kuntaa sekä matkailijoita. Ulkomaiset matkailijat maksavat tyypillisesti ison osan käyttämistään palveluista käteisellä. Meillä on talvikauden aikana useita markkinoita ja myyjäisiä, joten käteistä tarvitaan. Lisäksi Nosto-käteisautomaatilla on iso merkitys myös huoltovarmuuden kannalta,” kertoo Savukosken kunnan elinkeino-maaseutupäällikkö Pinja Siivola.

Nosto-käteisautomaattien tavoitteena on tarjota ihmisille tasavertaisia mahdollisuuksia käteisen käyttöön iästä, varallisuudesta tai asuinpaikasta piittaamatta. Nosto-käteisautomaattien palvelut ovat kuluttajille ilmaisia.

”Haluamme olla mukana ihmisten arjessa. Vuoden 2022 aikana tulemme avaamaan useita käteisautomaatteja eri puolille Suomea,” kertoo Nosto-käteisautomaatteja hallinnoivan Nokas CMS Oy:n maajohtaja Risto Lepo.

Käteisautomaattien määrä on Suomessa laskenut pitkään. Suomessa onkin asukaslukuun suhteutettuna vähiten käteisautomaatteja Euroopassa. Noston tultua markkinoille 2017, automaattien kokonaismäärä on Suomessa saatu kasvuun.

Käteinen raha on edelleen keskeinen maksuväline useille suomalaisille. Eniten käteisnostoja tekevät yli 55-vuotiaat. Nostotapahtumia tapahtuu eniten kuukauden alussa, kun eläkkeet ja muut korvaukset tulevat maksuun.

 

Käteisen asema maksuvälineenä turvattava

Suomessa käteisen käyttö on vähentynyt voimakkaasti kortti- ja älypuhelinmaksamisen yleistyessä. Tästä huolimatta käteisen käytölle on edelleen olemassa vankka tuki.

Kuluttajaliiton äskettäin tekemän jäsenkyselyn mukaan vastaajat olivat lähes yksimielisiä siitä, että käteismaksaminen tulee turvata kuluttajille välttämättömimmissä ostoksissa. Näitä ovat esimerkiksi elintarvikkeet, lääkkeet ja auton tankkaaminen. Vastaajista 91 prosenttia piti tätä erittäin tärkeänä. Erityisesti vanhemman väestön arjessa käteisellä on selvästi suuri merkitys.

Suomen Pankki on keväällä 2022 tehnyt aloitteen käteisen aseman turvaamisesta suomalaisessa yhteiskunnassa. Suomen Pankin mukaan käteispalveluilla pidetään yllä eri kansalaisryhmien mahdollisuutta osallistua taloudelliseen toimintaan parhaaksi katsomaansa maksutapaa käyttäen. Lisäksi Suomen Pankki on kuluneen syksyn aikana kehottanut varautumaan sähkökatkoihin ja kyberhyökkäyksiin pitämällä kotona kohtuullisen summan käteistä.

”Ukrainan sota ja uhkaava maailmantilanne on herättänyt suomalaiset pohtimaan käteisen välttämättömyyttä yhtenä vaihtoehtoisena maksuvälineenä. Suomen Pankin lisäksi myös huoltovarmuuskeskus suosittaa ihmisiä pitämään aina jonkin verran käteistä rahaa saatavilla,” Nosto-käteisautomaattien maajohtaja Risto Lepo kertoo.

Nosto käteisautomaatit ovat toimineet Suomessa vuodesta 2017. Ne ovat osa norjalaista Nokas-konsernia, joka on Skandinavian suurin käteishuoltoalan yritys. Suomen lisäksi Norjassa, Tanskassa ja Ruotsissa toimiva konserni käsittelee vuosittain yli 10 miljardia euroa käteistä rahaa.

Lisätietoja:

Risto Lepo, maajohtaja
Nosto käteisautomaatit
puh. +358 40 544 2247
risto.lepo@nokas.com

Pinja Siivola, elinkeino-maaseutupäällikkö
Savukosken kunta
puh. +358 40 179 0955
pinja.siivola@savukoski.fi

 

Medialle:
Riston ja Noston kuvia löydät täältä >>

 

Ajankohtaista