Siirry sisältöön
Etusivulle

Noston tarina

Nosto-käteisautomaatit kuuluvat norjalaiseen Nokas-konserniin. Nokas on Skandinavian suurin käteishuoltoalan yritys. Norjan ja Suomen lisäksi Nokas toimii myös Ruotsissa ja Tanskassa. Konsernin liikevaihto on noin 100 miljoonaa euroa vuonna 2020.

MONOPOLIN MURTAJA, SUOMALAISEN KULUTTAJAN PUOLELLA

Nokas-konserni toi Nosto-käteisautomaatit Suomeen 2010-luvun alussa huomattuaan, että Suomessa oli väkilukuun suhteutettuna vähiten käteisautomaatteja koko Euroopassa. Samaan aikaan käteishuoltokonttoreita sekä käteisautomaattiverkostoa karsittiin entisestään. Tilanne oli kuluttajille sekä maamme huoltovarmuudelle huolestuttava – käteisen saatavuus oli heikentynyt merkittävästi.

Pääsyy negatiiviseen kehitykseen oli pankkien omistaman käteisautomaattiyhtiön yli 20 vuotta jatkunut monopoliasema Suomessa. Monopoliasema oli poikkeuksellinen Euroopassa ja se esti kilpailua kuluttajille tarjottavissa käteispalveluissa, niiden saatavuudessa ja hinnoissa.

Nosto-käteisautomaatit lähti rohkeasti haastamaan pankkien omistamaa käteisautomaattimonopolia. Alku ei ollut helppo, sillä pankit hinnoittelivat Nosto-automaateista tehdyt käteisnostot huomattavasti kalliimmiksi kuin käteisnostot omistamistaan käteisautomaateista.

Vihdoin 01.01.2017 Finanssivalvonta joutui määräämään, että pankit eivät saa periä erisuuruista maksua eri toimijoiden automaateilta tehdyistä käteisnostoista. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kuluttajalle käteisen nostaminen eri toimijoiden käteisautomaateista on aina saman hintaista.

Pankit myivät sittemmin Otto-automaatit ruotsalais-amerikkalaiselle Loomikselle.

Nosto oli onnistunut murtamaan pankkien monopolin ja parantamaan kaikille suomalaisille tarjottavia käteispalveluita.

 

KIITOS NOSTON SINNIKKYYDEN, VUONNA 2020 SUOMESSA ON YLI VIIDENNES ENEMMÄN KÄTEISAUTOMAATTEJA KUIN VUONNA 2017.

Ajankohtaista