Siirry sisältöön
Etusivulle

Tutkimustulos: Sodan uhka herätti suomalaisten kiinnostuksen käteiseen rahaan

Tiedote

Lähes puolet (46 %) suomalaisista uskoo, että kriisiajat vahvistavat käteisen rahan merkitystä suomalaisessa yhteiskunnassa. Reilu kolmannes (35 %) suomalaisista on varannut tai aikoo varata ylimääräistä käteistä rahaa Ukrainan tilanteen vuoksi. Ylimääräistä käteistä on varattu keskimäärin 513 euroa.

Tiedot ilmenevät Nosto-käteisautomaattien tuoreesta IRO Researchilla teettämästä valtakunnallisesta tutkimuksesta.

Suomi ja muut Pohjoismaat ovat edenneet pitkälle maksuliikenteen digitalisoimisessa. Käteisen rahan osuus Suomen maksuliikenteestä on tänä päivänä vain noin 12 prosenttia.

”Voimme olla monella tavalla ylpeitä digitalisaatiosta, mutta maailma ei vielä ole valmis luopumaan käteisestä rahasta, ja se on tärkeä säilyttää yhtenä maksuvälineenä muiden joukossa. Huoltovarmuus on yksi merkittävä perustelu käteisen rahan olemassaololle ja Ukrainan sota on korostanut sen merkitystä ihmisten mielissä”, Nosto-käteisautomaattien Suomen maajohtaja Risto Lepo kertoo

Reilu kolmannes (35 %) suomalaisista on varannut tai aikoo varata ylimääräistä käteistä rahaa Ukrainan tilanteen vuoksi. Ylimääräistä rahaa on varattu keskimäärin 513 euroa. Eniten käteistä ovat varanneet yli 55-vuotiaat. Myös naiset ovat varanneet käteistä miehiä useammin.

 

Viidennes suomalaisista käyttää käteistä päivittäinät

Tutkimuksen mukaan päivittäiseen asiointiin käteistä rahaa käyttää 21 prosenttia vastaajista. Eniten käteistä rahaa käyttävät vanhemmat sekä pienituloiset ihmiset.

Käteistä käyttävät suomalaiset pitävät mukanaan käteistä rahaa keskimäärin 79 euroa. Miehillä on mukanaan keskimäärin 107 euroa ja naisilla 51 euroa.

Eniten (50 %) käteistä rahaa suomalaiset käyttävät pienimuotoiseen maksamiseen, kuten toreilla ja kirpputoreilla maksamiseen. Vastaajista lähes kolmannes (29 %) kertoi käyttävänsä käteistä rahaa esimerkiksi yo-, rippi- tai syntymäpäivälahjaksi. Lähes yhtä usein (27 %) suomalaiset käyttävät käteistä hyväntekeväisyyteen, kuten kolehteihin ja tippeihin.

”Käteinen raha on edelleen hyvin haluttu lahja nuorten keskuudessa esimerkiksi ylioppilaslahjaksi. Se on konkreettinen, käsin kosketeltava lahjakortti, joka käy kaikkialla”, Lepo jatkaa.

68 % vastaajista kokee, että pankit suhtautuvat käteiseen kielteisesti, mikä on osaltaan vähentänyt käteisen käyttöä. Lähes kaksi kolmasosaa vastaajista (64%) kokee, että digitalisaatio on tehnyt suomalaisesta yhteiskunnasta haavoittuvan, kun käteisen käyttö on selvästi vähentynyt.

”Suomessa on lähes puoli miljoonaa ihmistä, joilla ei ole mahdollisuutta syystä tai toisesta saada itselleen maksukorttia. Yhteiskunnallisesti katsottuna käteisellä rahalla on yhä iso merkitys suurelle osalle suomalaisia. Tämä saattaa usein unohtua digihuuman sävyttämässä keskustelussa”, Lepo kertoo.

 

Lisätietoja:

Risto Lepo, maajohtaja
Nosto käteisautomaatit
puh. +358 40 544 2247
risto.lepo@nokas.com

Medialle:
Riston ja Noston kuvia löydät täältä >>

 

Ajankohtaista