Siirry sisältöön
Etusivulle

Nosto-käteisautomaatit lahjoittaa 10 000 euroa korona-ajan hyväntekijälle

Lehdistötiedote 3.6.2021

Nosto-käteisautomaatit jakaa 10 000 euron toiminta-avustuksen yleisöäänestyksen voittavalle hyväntekeväisyysyhdistykselle, joka on pyyteettömästi auttanut apua tarvitsevia suomalaisia vaikeina epävarmuuden ja taloushuolien aikoina. Lähes 2000 ilmoituksen joukosta on valittu finalisteiksi viisi voittoa tavoittelematonta yhdistystä – Apuna ry, Alavuden seudun Eläintiimi ry, Asenne ry, SirkusRakkausPumPum ry ja Sokrates ry. Avustuksen saajaa voi äänestää 15.6. saakka kampanjasivuston etusivulla.

Poikkeusajan sankarit on Nosto-käteisautomaatteja ylläpitävän Nokas-konsernin hyväntekeväisyyshanke, jonka tavoiteena on tehdä tunnetuksi poikkeusaikojen hiljaisia hyväntekijöitä, mutta myös herättää keskustelua käteisen merkityksestä ja roolista tasa-arvoisessa yhteiskunnassa.

Koronakriisi on paitsi kasvattanut avun tarvitsijoiden määrää, mutta myös nostanut esiin ennätyksellisen paljon yksityishenkilöitä ja yhdistyksiä, jotka ovat vapaaehtoisesti työskennelleet avun tarvitsijoiden puolesta. Äänestyksen ensimmäisessä vaiheessa tehtiin yleisön antamien vihjeiden ja perusteluiden pohjalta lähes 2000 ilmiantoa toiminta-avustuksen saajaksi.

Nosto-kymppi toiminnan kehittämiseen

Nosto-käteisautomaattien nimittämä raati valitsi finalistiksi viisi yhdistystä, joista eniten yleisöääniä 15.6. mennessä saanut saa 10 000 euroa käytettäväksi oman hyväntekeväisyystoiminnan jatkamiseen ja kehittämiseen.

– Kolmihenkinen tuomaristomme halusi valita voittajaehdokkaiksi sellaisia hiljaisia toimijoita, joita ei muuten niin tunneta. Tarjoamamme 10 000 euron lahjoitus olisi kaikille näille viidelle ehdokkaalle, niin merkittävä rahallinen avustus toiminnan jatkamiseen ja kehittämiseen, että avuntarvitsijat hyötyisivät siitä vielä pitkään, kertoo Nosto-käteisautomaattien maajohtaja Risto Lepo valintaperusteista.

Ehdolla toiminta-avustuksen saajaksi on pääkaupunkiseudulla toimiva, vähävaraisia lapsia ja perheitä auttava Apuna ry, löytöeläimiä Etelä-Pohjanmaan alueella pelastava Alavuden seudun Eläintiimi ry ja kaikenikäisistä ihmisistä vaikeina aikoina Forssan seudulla huolehtiva Asenne ry. Finalisteina on myös tamperelainen lastenkulttuuriyhdistys SirkusRakkausPumPum ry ja suomussalmelainen hyväntekijä Sokrates ry.

Voittorahoilla soppatykki ja lapsille kesämuistoja

Kriisiaikana avun tarve kasvoi räjähdysmäisesti ja monet yhdistyksistä ovat toimineet pääasiassa keräystuottojen ja lahjoitusten turvin hyväntekijöiden työskennellessä vapaaehtoisesti ja ilman palkkaa.

Apuna ry:n Heidi Jaari ja Merja Rantasalmi ovat jakaneet korona-aikana ruoka- ja vaateapua sekä maksaneet ahdingossa olevien ihmisten laskuja yhdistyksen keräystuotoilla. Koulujen kesälomien myötä tiukentuvat monien vähävaraisten perheiden kukkaronnyörit, ja kesäiloista nauttimiseen on entistäkin vähemmän mahdollisuuksia. Voittorahoilla Apuna ry:n väki mahdollistaisi lapsille pieniä kesähaaveita. Vähävaraisten perheiden auttaminen on tuttua myös Asenne ry:n perustaneelle pariskunnalle Paula ja Harri Vigilantille. Heidän avullaan monet nuoret ovat saaneet mahdollisuuden harrastaa ja vähävaraiset vanhukset sekä koululaiset ovat saaneet ruokakasseja. Nyt työn alla on Vanhan Bensiksen kunnostus, josta tulee kohtaamispaikka kaikille apua ja läsnäoloa tarvitseville.

Korona on vienyt monilta lemmikin omistajalta elannon. Alavuden seudun Eläintiimi ry on hienotunteisesti auttanut lahjoittamalla lemmikeille ruokaa ja tarvittavia lääkkeitä, kun omistajilla on ollut taloudellisesti vaikeaa. Toiminta-avustuksen turvin mahdollistettaisiin hyvät elinolosuhteet kymmenille apua tarvitseville kissoille. SirkusRakkausPumPumin Piritta Suominen on toiminnallaan tuonut iloa ja väriä korona-ajan harmauteen. Yhdistys on järjestänyt lapsiperheille viihdykettä samalla työllistäen korona-ajan kurittamia esiintyjiä. Sokrates ry:n Jaana Vanhala on jo vuosien ajan ollut köyhän ja pienen ihmisen vierellä, milloin ruokakassin kanssa, milloin viemällä vaatteita. Yhdistyksen isoin haave on soppatykki. Sen turvin yhdistyksen väki järjestäisi erilaisia hyväntekeväisyystempauksia.

Suomalaisilla on suuri sydän

Nosto-käteisautomaattien hyväntekeväisyyshanke sai viikossa lähes 2000 ilmiantoa. Tämä on osoitus siitä, että apua paitsi tarvitaan, mutta sitä myös halutaan antaa.

– Hyväntekeväisyyshankkeemme osoittaa, että suomalaiset ovat olleet korona-aikanakin epäitsekkäitä ja antaneet apuansa sitä tarvitseville.

– Osalle ihmisistä kymppikin on iso raha. Suomessa on esimerkiksi lähes 350 000 maksuhäiriöistä täysi-ikäistä, joiden on vaikeaa saada maksukorttia pankiltaan. Tempauksellamme haluammekin osoittaa, että kaikilla suomalaisilla olisi mahdollisuus saada ja käyttää käteistä sekä taata yhdenmukaiset oikeudet olla osana toimivaa yhteiskuntaa, Risto Lepo muistuttaa.

Poikkeusajan hyväntekijää on ollut valitsemassa kolmihenkinen raati Nosto-käteisautomaattien maajohtajan Risto Lepon johdolla. Muut tuomariston jäsenet olivat Duudsoneista tuttu Hannu-Pekka ”HP” Parviainen sekä Jani Virtanen Hopper Advisors Oy:stä. Voittaja valitaan yleisöäänestyksellä ja julkistetaan 16.6.2021.

Äänestä ja tutustu kampanjaan >>

Ajankohtaista