Siirry sisältöön
Etusivulle

Käteinen raha on toivottu ja suosittu joululahja suomalaisille – tutkimus

 

Suomalaiset käyttävät käteistä rahaa edelleen erityisesti pienimuotoiseen maksamiseen sekä lahjana. Useampi kuin joka kolmas suomalainen (36 %) käyttää käteistä rahaa lahjana, erityisesti joululahjana. ”Pari päivää ennen jouluaattoa näemme tyypillisesti tilastollisen piikin automaattinostojen määrissä. On edelleen hyvin yleistä antaa käteistä rahaa joululahjaksi”, Nosto-käteisautomaattien maajohtaja Risto Lepo kertoo.

Suomalaisilla on taskussaan käteistä rahaa keskimäärin 56,5 euroa. Miehillä (73 €) on keskimäärin naisia (41 €) enemmän mukanaan käteistä rahaa. Vain 15 prosentilla suomalaisia ei ole lainkaan käteistä rahaa.

Tyypillisimmin suomalaiset käyttävät käteistä rahaa pienimuotoiseen maksamiseen (68 %), esimerkiksi kirpputoreilla. Useampi kuin joka kolmas käyttää käteistä rahaa lahjoihin (36 %), kuten joulu-, syntymäpäivä- tai ylioppilaslahjoihin. Päivittäiseen asiointiin käteistä rahaa käyttää 26 prosenttia ja hyväntekeväisyyteen 25 prosenttia suomalaisista.

Tiedot käyvät ilmi Nosto-Käteisautomaattien IRO Researchilla syksyllä 2023 teettämästä Käteisen käyttö Suomessa -tutkimuksesta.

Käteisen rahan merkitys korostuu juhlapyhinä. Joulunaluspäivinä käteisnostojen määrä kasvaa tyypillisesti noin 30 prosenttia.

”Aivan joulun alla näemme tyypillisesti tilastollisen piikin automaattinostojen määrissä. Monet ihmiset haluavat edelleen antaa käteistä rahaa joululahjaksi. Käsin kosketeltava käteinen raha on lahjakortti, joka käy kaikkialla eikä sillä ole viimeistä voimassaolopäivää. Lahjana käteinen raha tuntuu myös digitaalista rahaa konkreettisemmalta ja henkilökohtaisemmalta”, Nosto-käteisautomaattien maajohtaja Risto Lepo kertoo.

Käteinen raha opettaa lapselle säästämistä ja taloudenpitoa

Viime aikoina käteisestä rahasta on puhuttu Suomessa paljon huoltovarmuuden ja sosiaalisen tasa-arvon näkökulmasta. Suomessa on lähes puoli miljoonaa ihmistä, joiden ei ole mahdollista käyttää digitaalisia maksuvälineitä. Myös monet kasvatukseen liittyvät argumentit puhuvan käteisen olemassaolon puolesta.

”Kasvatuksen näkökulmasta käteinen raha opettaa lapsille rahan merkitystä ja auttaa hahmottamaan talouden pitoa”, Lepo sanoo.

Lisätietoja:

Risto Lepo, maajohtaja
Nosto käteisautomaatit
puh. +358 40 544 2247
risto.lepo@nokas.com

Medialle:
Riston ja Noston kuvia löydät täältä >>

 

Ajankohtaista