Siirry sisältöön
Etusivulle

Suomalaiset eivät halua luopua käteisen rahan käytöstä – ”yhteiskunnalliset murrokset lisäävät käteisen käyttöä”

 

Suomalaiset haluavat pitää kiinni käteisestä rahasta. Kansalaisista 95 prosenttia pitää tärkeänä, että käteinen raha pysyy Suomessa yhtenä maksuvälineenä muiden joukossa. Vain 7 prosenttia suomalaisista pitää järkevänä, että käteisestä rahasta luovutaan kokonaan. Etenkään vanhempi väestö ja pienemmillä paikkakunnilla asuvat suomalaiset eivät halua luopua käteisestä rahasta. Käteinen raha luo osalle suomalaisista turvallisuudentunnetta: useampi kuin joka kolmas (35%) suomalainen on varannut tai aikoo varata ylimääräistä käteistä rahaa vallitsevan taloustilanteen vuoksi.

Ukrainan sota ja huoltovarmuus ovat muuttaneet lähes joka kolmannen (28 %) suomalaisen suhtautumista käteiseen rahaan.

”Käteisen käyttö on huoltovarmuuden lisäksi vahvasti myös yhteiskuntavastuuseen liittyvä kysymys. Kaikilla suomalaisilla ei ole mahdollisuutta saada pankkikorttia tai käyttää digitaalisia palveluita. Historiallisesti myös tiedämme, että yhteiskunnalliset murrokset lisäävät usein käteisen käyttöä. Ukrainan sota nosti vahvasti esille huoltovarmuuteen liittyvät kysymykset. Suomalaiset pitävät käteistä rahaa turvallisena maksuvälineenä ja ymmärtävät, että on järkevää säilyttää useita maksutapoja rinnakkain”, Nosto-käteisautomaattien maajohtaja Risto Lepo kertoo.

Tulokset selviävät Nosto-käteisautomaattien IRO Researchilla teettämästä Käteisen käyttö Suomessa -tutkimuksesta. Tutkimus toteutettiin syyskuun 2023 aikana.

 

Käteinen tuo turvaa

Joka kolmas suomalainen on varannut tai aikoo varata ylimääräistä käteistä rahaa vallitsevan taloustilanteen vuoksi. Heistä 67 % on varannut ylimääräistä käteistä, koska käteistä on hyvä olla pahan päivän varalle.

Käteinen raha koetaan turvalliseksi: ylimääräistä käteistä rahaa varanneista suomalaisista 44 prosenttia on varannut ylimääräistä käteistä, koska kokee sen lisäävän turvallisuudentunnetta. Joka viides ylimääräistä käteistä varanneista suomalaisista (21 %) ajattelee käteisen helpottavan arjesta selviytymistä.

Käteisen rahan asema maksuvälineenä on heikentynyt Suomessa voimakkaasti, kun Suomi on digitalisoinut pankkipalveluitaan. Myös koronapandemia heikensi käteisen rahan asemaa. Noin puolella suomalaisista (48 %) mukana olevan käteisen rahan määrä on pysynyt samana, kun vain 8 prosentilla mukana olevan käteisen määrä on tutkimuksen mukaan kasvanut.

Keskimäärin suomalaisilla on lompakossaan 56 euroa.

”EU:n komissio suosittelee, että käteisen rahan hyväksymisen tulisi olla sääntö vähittäiskaupassa. Kieltäytyminen edellyttäisi perusteltua syytä. Monet käyttötilanteet edellyttävät edelleen käteisen käyttöä. Vakavissa häiriötilanteissa on Suomelle myös yhteiskunnan toimivuuden ja turvallisuuden kannalta olennaisen tärkeää säilyttää rinnakkaisia maksutapoja. Suomi tarvitsisikin selkeämpää lainsäädäntöä turvaamaan käteisen käyttöä”, Lepo muistuttaa.

 

Lisätietoja:

Risto Lepo, maajohtaja
Nosto käteisautomaatit
puh. +358 40 544 2247
risto.lepo@nokas.com

Medialle:
Riston ja Noston kuvia löydät täältä >>

 

Ajankohtaista